Védett kikötőben

Missziói nap Bonyhádon

A közelmúltban elkészült és egy hónapja átadott Bonyhádi Evangélikus Atlétikai Centrumban, illetve az azt üzemeltető Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban tartotta meg ez évi missziói napját 2010. május 15-én a Déli Egyházkerület. A házigazdák által rendkívül körültekintően előkészített programot még az esős időjárás sem zavarta meg. A találkozó közel ezer résztvevőjét a Kiskőrösi Evangélikus Fúvószenekar zenéje fogadta, majd a házigazdák nevében Ónodi Szabolcs gimnáziumigazgató és – a négy évtizedes szolgálata alkalmából köszöntött – Krähling Dániel bonyhádi lelkész üdvözölte a megjelenteket.

A délelőtti evangélizáción Mt 14,22–33 alapján Gáncs Péter püspök hirdette Isten igéjét. „Itt, a bonyhádi biztos, védett kikötőben ki lehet pakolni a hozott terheket, lehet kérni kisebb-nagyobb javítást, és hisszük, hogy lehetőség lesz töltekezésre is. Ezután azonban újra tengerre kell szállni!” – fogalmazott az igehirdető. Sőt a misszió lényege, hogy Jézus szavára, őt követve és őrá tekintve időnként a hajóból, vagyis az egyház, a gyülekezet zárt közösségéből is ki kell lépni, méghozzá a nyílt vízen.
      Az áhítat során a résztvevők – Jóné Jutasi Angelika hivatalvezető irányításával – a Tótkomlósi Evangélikus Nőegylet által e napra készített ajándék sálakból egy nagy, közös hálót készítettek, majd azt imádságos csendben a magasba emelték.
      Az igehirdetést követően prof. dr. Csermely Péter biokémikussal, hálózatkutatóval, a Bölcsek Tanácsának – pécsi evangélikus gyökerekkel rendelkező – tagjával beszélgetett Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő.
      A délelőtti program keretében került sor az idei hűségérmesek, Tessedik-díjasok, Ordass Lajos- és Prónay Sándor-emlékplakettel kitüntetettek díjainak ünnepélyes átadására is.
      Délután Alternatív kikötők címmel párhuzamos programok várták az érdeklődőket. A sportcsarnokban a bonyhádi gyülekezet ifjúságának és kórusának Eredendő bűn című könnyűzenei oratóriuma csendült fel, a kollégium dísztermében Völgyessy Szomor Fanni adott koncertet. A batak evangélikusokról Mangasi Sihombing indonéz nagykövet szólt, Orbán Attila lelkész pedig a korábban Zuluföldön végzett, jelenleg Szárazdról szervezett missziói munkájáról számolt be.
      Deák László orosházi lelkész vezetésével közös imádságra gyűlhettek össze az elcsendesedni vágyók, a délelőtti beszélgetéshez kapcsolódóan pedig közös gondolkodásra nyílt lehetőség Csermely Péterrel.
      A Magyar Bibliatársulat Biblia című kiállítása, valamint a hazai és nemzetközi missziói szervezetek standjai a rendezvény egész ideje alatt várták látogatóikat, mint ahogyan egész napos programot biztosítottak a szervezők a gyermekek számára is. A kiváló ebédet követően a büfében fair trade (méltányos kereskedelemből származó) kávét fogyaszthattak a résztvevők.
      A nap eseményeit Aradi György kerületi missziói lelkész úti áldása zárta, majd a kerület püspöke köszönte meg a házigazdák, a segítők és a szolgálattevők áldozatos munkáját. A találkozó offertóriuma – 182 775 forint – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet révén a haiti katasztrófa túlélőinek és károsultjainak megsegítését szolgálja.

Megjelent: Evangélikus Élet, 75. évfolyam 21. szám – 2010. május 23. 1&5. o.

Menü

Validálás

Valid HTML | CSS | Courtesy Open Web Design